Prediabetes a diabetes

Co je prediabetes a cukrovka, jaké jsou při nich hodnoty?

Prediabetes (PreD) je zvýšení hladiny krevního cukru nad normální rozmezí, které zároveň nedosahuje rozmezí hodnot pro diagnózu diabetu. Je diagnostikován glykémií nalačno v hodnotách 5,6‒6,9 mmol/l nebo glykémií v hodnotách 7,8‒11,0 mmol/l 2 hodiny po OGTT*.

Prediabetes zvyšuje riziko vypuknutí diabetu. Vyznačuje se necitlivostí na inzulin, tzv. inzulínovou rezistencí v játrech a kosterním svalstvu i poruchou sekrece inzulínu. Již tento stav je spojován s rozvojem kardiovaskulárních i onkologických onemocnění (ČDS 2012). V průběhu času se rozvíjí do diabetu 2. typu.

Diabetes 2. typu (DM2) je rozvinuté metabolické onemocnění s patologicky zvýšenou glykémií. Hranice pro diagnostiku diabetu jsou hodnoty glykémie 7,0 mmol/l nalačno nebo nad 11 mmol/l v případě náhodného měření, nebo 2 hodiny po OGTT*.

*OGTT neboli orální glukózový toleranční test je metoda sloužící k diagnostice diabetu. Test probíhá konzumací roztoku s obsahem 75 g glukózy, následným měřením hodnot glykémie a vyhodnocením tolerance těla na příjem tohoto množství glukózy. Pokud je po 2 hodinách hodnota glykémie nad 11 mmol/l, je diagnostikován diabetes.

Diagnóze diabetu obvykle předchází dlouhá léta rozvíjení inzulinové rezistence, kdy dochází k postupnému zvyšování nároků na produkci inzulínu. Díky zvýšeným nárokům na inzulin dochází časem k narušení samotné funkce produkce inzulínu ze slinivky břišní, což dále umocňuje rozvoj projevů diabetu (ČDS 2017a).


Rizikové faktory prediabetu a diabetu

Kdy mi hrozí cukrovka?

Rizikovými faktory vzniku diabetu je věk, genetická predispozice, diabetes v těhotenství a onemocnění vaječníků u žen, vysoká hladina cholesterol v krvi, hypertenze, kouření a obezita. 

Po 45. roce věku riziko vzniku diabetu mírně stoupá a po 65. roku věku dále prudce stoupá. Pokud jeden z Vašich rodičů trpí diabetem, máte 50 % riziko vzniku diabetu. Pokud diabetem trpí oba rodiče, toto riziko se stává prakticky jistotou a lze očekávat, že se u Vás cukrovka dříve nebo později rozvine (Svačina, 2008). 

Diabetes v těhotenství, tzv. gestační diabetes, je rizikem rozvoje diabetu již ve středním věku. O těhotenství totiž můžeme uvažovat jako o metabolickém testu organismu nastávající matky. Právě v podobě těhotenské cukrovky odhaluje porušenou toleranci glukózy, která s vysokou pravděpodobností povede k pozdějšímu rozvoji diabetu. Často se objeví již v prvních pěti letech po těhotenství. Vyšší pravděpodobnost vzniku diabetu může být i porod dítěte s porodní hmotností vyšší než 4 kg. Vyšší porodní hmotnost novorozence může být spojena s nerozpoznaným gestačním diabetem a také s vyšší mírou stresu a zátěží pro tělo matky. 

U žen zvyšuje riziko vzniku diabetu i syndrom polycystických ovarií. Jde o onemocnění vaječníků, které je spojeno s inzulínovou rezistencí a změnou hormonální rovnováhy. 

Také kouření zvyšuje riziko vzniku diabetu. Diabetes hrozí až 60 % těžkých kuřáků. Je proto vhodné zvážit všechny možnosti odvykání kouření. Vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu v krvi jsou často součástí nadváhy a obezity, které patří vůbec k nejvýznamnějším rizikovým faktorům vzniku diabetu 2. typu. 


Jaké je Vaše riziko diabetu?

Užitečným indikátorem rizika prediabetu a diabetu je tzv. WHtR (Waist to height ratio), který se používá k základní diagnostice množství tělesného tuku. Jde o poměr obvodu pasu vůči tělesné výšce. Pokud je tento poměr vyšší než 0,5, může být přítomna i inzulinová rezistence i prediabetes.

Velmi jednoduchým ukazatelem je obvod pasu. 

Ženy: více než 80 cm poukazuje na zvýšené riziko, nad 88 cm už je riziko vysoké 
Muži: více než 94 cm poukazuje na zvýšené riziko, nad 102 cm už je riziko vysoké

Se vzrůstající hmotností a zvyšováním zásob tělesného tuku vzrůstá i riziko inzulinové rezistence. Ta slouží jako podklad pro vznik prediabetu a později i diabetu. Nejlepší prevencí je redukce hmotnosti.


Inzulinová rezistence 

Co je inzulinová rezistence a jaké má následky?

Inzulinová rezistence znamená poruchu v účinku inzulinu, kdy inzulin nedostatečně působí ve tkáních našeho organismu. Pokud inzulinová rezistence dlouhodobě přetrvává, může vyústit v projevy diabetu 2. typu. Tělo již není schopno samo regulovat glykémii, dochází ke vzniku hyperglykémie po jídle i nalačno a mohou přicházet přidružené zdravotní komplikace.

Za normálních okolností je účinek inzulínu jasný - uvolněním ze slinivky břišní snižuje hladinu cukru v krvi do normálních hodnot. Děje se tak prostřednictvím otevření buněk svalstva, tukové tkání a jater, které přebytečný cukr z krve zpracují. Dochází k tvorbě glykogenu (zásobní formy glukózy), tukových zásob i bílkovin, které jsou tělem dál využity. Kromě využití glukózy má inzulin vliv i na osud tuků ze stravy. Inzulin podporuje jejich ukládání do tukových zásob.

Pokud má organismus nadměrné tukové zásoby, začne se bránit dalšímu přísunu glukózy a tuků do buněk. Buňky přestanou být na působení inzulinu dostatečně vnímavé - rozvine se inzulinová rezistence. Aby nedošlo k vzestupu hladiny glukózy v krvi, slinivka zachraňuje situaci zvýšenou produkcí inzulinu, díky které je i nadále glukóza dostatečně využita. Časem ale schopnost slinivky produkovat nadbytek inzulinu klesá, proto hladina glukózy v krvi začne stoupat. Rozvíjí se prediabetes a později diabetes.

Inzulinová rezistence je podkladem nejen prediabetu a diabetu, ale i ostatních složek tzv. metabolického syndromu, zejména vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny krevních tuků. Mezi dlouhodobé komplikace samotné inzulinové rezistence (i bez diabetu) patří srdečně cévní onemocnění (infarkt, mrtvice), nádorová onemocnění, ale i Alzheimerova choroba.


Podívejte se na konkrétní doporučení, jak změnit stravu, pohyb a spánek a pokusit se tak o remisi: 

Remise diabetu, Všechna práva vyhrazena 2022
 Web slouží pro edukační účely.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.

Bez nezbytných cookies se neobejde správné a bezpečné fungování našich stránek a registrační proces na nich.
Funkční cookies ukládají vaše preference a uzpůsobí podle nich naše stránky.
Výkonnostní cookies monitorují výkon našich stránek.
Díky marketingovým cookies můžeme měřit a analyzovat výkon našeho webu.